Jazz (Lyrical Jazz, Nyky & Jazz, Broadway..) & Showtanssi


Jazztanssiin kuuluu olennaisesti dynamiikan vaihtelut, koordinaation harjoittaminen, kehon monipuolinen käyttö ja musikaalinen tarkkuus. Tunneilla harjoitellaan mm. jazztanssille ominaisia piruetti- ja askelsarjoja.  
Jazztanssille tyypillisiä liikkeitä ovat esimerkiksi jalanheitot, piruetit ja syvä plién käyttö.

 

Jazztanssilla on monia tyylisuuntauksia, joissa tekniikoiden ja liikelaatujen painotus vaihtelee.  Lyrical Jazzissa pääset tyypillisesti ilmaisemaan itseäsi lyyriseen musiikkiin sanoituksia mukaillen, kun taas Show- ja Broadway Jazzissa on energinen ja rytmikäs meno. 

 

Showtanssi on monien eri tyylien yhdistelmä. Showtanssi pohjaa jazz- ja nykytanssiin, yhdistellen elementtejä myös muista tanssilajeista. Showtanssissa halutaan nimensä mukaisesti keskittyä showelementteihin ja se sisältääkin usein myös akrobaatiaa, sekä näyttäviä hyppyjä ja piruetteja.

 

 

Show- ja jazztanssissa painotetaan perustekniikkaa tehden kehonhallintaa ja musikaalisuutta monipuolisesti kehittäviä harjoituksia.  ​Tunnit rakentuu usein alkulämmittelystä, tekniikkaharjoituksista, mahdollisesti tilan poikki kulkevista sarjoista, sekä erilaisista tanssisarjoista ja koreografioista. Tuntien rakenne ja teemat vaihtelee. 

 

Tekniikka

 

Tekniikkatunneilla harjoitellaan monipuolisesti balettiin, jazz- ja nykytanssiin pohjautuvaa tekniikkaa eri teemoilla. 

Tunneilla tehdään esimerkiksi erilaisia hyppyjä, piruetteja ja niihin valmistavia harjoituksia.  Tunneilla kehitetään tanssijan hienomotoriikkaa, kuten jalkaterän ja lonkan aukikierron käyttöä oikeaoppisesti. Tunnit kehittävät tanssijan kehonhallintaa, voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa sekä ketteryyttä. Tekniikkatunteja suositellaan kaikkien tanssilajien ohelle tukemaan tanssijan kehitystä, sekä vahvistamaan kehoa turvallisesti.

 

Hip hop & Street

 

Street- tunneilla  hyödynnetään eri street-, eli katutanssityylejä kuten hip hop, house, old school, commercial, breakdance.

Hip hop -tanssi on monipuolista ja ajan hengessä muuttuvaa. Tunneilla harjoitellaan katutanssilajeille tärkeitä tekniikoita kuten stepit, isolaatiot ja lattiatekniikat.

Koreografiat vaihtelevat tyylilajin, musiikin ja opettajan oman tyylin mukaan. Tanssijan omaa tyyliä kehitellään freestylen, eli improvisaation kautta. Tärkeää on hyvä fiilis, tekemisen meininki ja ilmaisu! Tunneilla pidetään sisäkenkiä.

 

Commercial dance

 

Commercial on nimensä mukaisesti kaupallista tanssia, jossa sekoittuvat monien eri lajien tekniikat. Commercial yhdistelee mm. katutanssilajeja, show- ja jazztanssia, ottaen vaikutteita myös musiikin ja trendien mukaisesti eri tanssityyleistä. Inspiraatiota koreografioihin haetaan usein musiikkivideoista, mainoksista ja artistien lavoilta. Commercial ei ole siis tanssilaji, vaan nimi viittaa tavoitteeseen viedä koreografia esimerkiksi tv- tuotantoihin tai livekeikoille.

Commercial dance- tunnit ovat monipuolisia ja vaihtelevia tunteja, joissa pääset kehittämään erityisesti heittäytymiskykyä, liikelaatuja ja tarkkaa vartalonhallintaa, koreografian omaksumiskykyä ja rohkeaa esiintymistä. Suosittelemme avoimen tason Commercial- tunteja tanssijoille, joilla on jo aikaisempaa kokemusta esimerkiksi streetlajeista tai jazz- suuntauksista.

Tunneilla pidetään halutessaan sisäkenkiä.

 

Baletti 

 

Baletissa klassinen musiikki ja loppuun asti hiotut liikkeet yhdistyvät ilmaisulliseksi ja elämykselliseksi kokonaisuudeksi. Baletilla on hyvin pitkät perinteet ja sen harjoittelua pidetään tärkeänä pohjalle kaikille muille tanssilajeille. Baletti kehittää linjauksia ja ryhtiä. Baletille tyypillistä on tarkkuus, liikkuvuus sekä baletin oma liikekieli. Tunteihin sisältyy harjoituksia tangossa ja keskilattialla. Tunneille asu, jossa linjaukset näkyvät selkeästi ja opettaja antaa tarkempaa ohjeistusta vaatetuksen suhteen tarvittaessa. 

 

Heels

 

Heels –tunneilla harjoitellaan korkokengillä jazz- tai commercial tyylin mukaisia tuntisarjoja ja koreografioita. Tunnilla harjoitellaan erilaisia kävelyitä ja poseerauksia, painonsiirtoa sekä eri tanssilajien tekniikoita. Tunnit ovat suunnattu jo aikaisemmin tanssineille, joiden perustekniikka on sillä tasolla, että harjoitukset korkokengillä on turvallista. Ota tunneille tukevat korkokengät, jotka tukevat hyvin jalkaa. Mikäli käyt tunneilla enemmän, suosittelemme ostamaan tanssiin tarkoitetut heels- korkokengät. Korkokengissä tulee olla ehjät korkolaput, jotta lattia ei vaurioidu. Tunneilla voidaan tanssia etenkin alkuun myös ilman korkokenkiä. 

 

 

Nykytanssi

 

Nykytanssi on jatkuvasti kehittyvä tanssilaji, jossa opettajan oma tyyli tulee vahvasti esille. Tunnilla korostuu usein lattiatyöskentely, monipuoliset tason vaihdokset, sekä tanssijan oman liikekielen löytäminen. Nykytanssitunnilla voidaan esimerkiksi tarkastella ensisijaisesti miltä liike tuntuu, ennen kuin mietitään miltä se näyttää. Improvisaation ja hyvin erilaisten liikelaatujen, sekä teemojen avulla haetaan tanssijan potentiaalia.

Nykytanssin pohjalla on moderniksi tanssiksi nimetty tyylisuunta, joka pohjautuu 1900-luvun alussa johtavien koreografien kehittelemiin tekniikoihin (esim. Graham, Cunningham ja Limón). Näiden vaikutus on  nähtävissä monen nykytanssiopettajan liikesanastossa.

 

Performing Arts- lajit (kisaryhmät)

 

Performing Arts ”PA” -lajeiksi kutsutaan jazz- ja showtanssin, nykytanssin ja muiden yleensä myös baletin tekniikkaa hyödyntävien lajien yhdistelemistä. Seassa saa olla myös muiden tanssilajien elementtejä, mutta ne eivät saa olla hallitsevassa osassa teoksia. Tyypillisesti PA-lajien kisakoreografioissa esitellään hyppyjä, piruetteja, vahvaa ilmaisua ja akrobaattisia elementtejä luoden eheä ja tarinallinen kokonaisuus. Kilpailujen arvioinnin keskiössä on tanssijoiden tekniikka ja ilmaisu, sekä teoksen aihe/tarina. PA-lajeissa kilpailevalta tanssijalta edellytetään monipuolista osaamista esiintyjänä.

 

Reggaeton 

 

Reggaeton on saanut vaikutteita niin Karibian ja Etelä-Amerikan perinteisistä tanssilajeista kuten dancehallista, hiphopista ja afrosta. Rintakehän, olkapäiden ja lantion liike ovat olennaisessa osassa. Reggaetonin liikekieli haastaa vartaloa monipuolisesti erilaisilla aksenteilla ja koordinaatiota vaativilla liikkeillä. Reggaetonia pidetään myös sensuellina ja provosoivana tanssityylinä, siitä löytyy asennetta ja energiaa.

 

Latin styles- tunnilla vaihdellaan tunnin tyyliä hyödyntäen mm. reggaetonia, bachataa ja salsaa yhdistellen esimerkiksi commercial- tai urban- etuliittein. Tunnilla keskitytään syventämään tanssijan teknistä osaamista ja rohkeaa, sekä tyylinmukaista esiintymistä ja heittäytymistä.

 

Breakdance ”Breikki”

 

Breikki (break, breakdance) on monipuolinen tanssilaji, jonka kautta opitaan tanssia, akrobatiaa ja hip hopin kulttuuria. Tunneilla harjoitellan esimerkiksi tekniikkaa, akrobatiaa ja freezejä aina perusteista haastavampiin harjoituksiin. Tunneilla pystyy harjoittelemaan oman tasonsa mukaisesti.

 

Barre

 

Barren juuret ovat klassisen baletin tankoharjoittelussa. Barre yhdistää kuntoutusta ja baletin tekniikkatreeniä ottaen vaikutteita myös pilateksesta. Erityisesti pakarat, reidet ja keskivartalo pääsevät töihin barre-tunnilla. Tunti sopii kaiken tasoisille tanssijoille ja liikkujille, sillä tunti ei sisällä koreografista harjoittelua vaan keskittyy lihaskuntoon. Barre vahvistaa myös tanssijoille tärkeitä lihasryhmiä, sekä lisää liikkuvuutta.

 

 

TASOT

 

Sopivan tasoisessa ryhmässä harjoiteltaessa tanssija kehittyy optimaalisesti ja harjoittelu on mielekästä. Jokainen tanssija kehittyy yksilöllistä tahtia, eikä tarkkoja rajoja tasolta toiselle siirtymiseen voida määritellä.

 

Tasot riippuvat mahdollisesti lajista ja opettajasta. Parhaan tason itsellesi löydät kokeilemalla ja opettajamme auttavat mielellään löytämään jokaiselle sopivan tason! Tule siis rohkeasti kokeilemaan eri tasoisia tunteja, kaikille tunneille tullaan oppimaan ja nauttimaan tanssista.

 

Yhdistelemme joskus myös tasoja esim jatko-keski, tai keski-edistyneet. Tasot luonnollisesti muovautuvat myös osallistuvien tanssijoiden mukaisesti.

 

 

Avoin taso / Open level

 

Avoimen tason tunnit ovat nimensä mukaisesti kaikille avoimia tasosta riippumatta.

Avoin taso sijoittuu usein keskitason paikkeille ja vaikeusaste vaihtelee. Tunti soveltuu parhaiten tanssijoille, jotka ovat käyneet tanssitunneilla. Et tarvitse kuitenkaan kokemusta juuri kyseisestä lajista osallistuessasi tunneille. Avoimen tason tunneilla otetaan huomioon, että tunneille osallistuu eri tasoisia tanssijoita mm. antamalla tarvittaessa vaihtoehtoisia liikkeitä.

 

Alkeet / Beginner 

 

Näillä tunneilla et tarvitse aikaisempaa kokemusta tanssista! Tunneilla harjotellaan alkeita & perusteita. Tunneille saa osallistua kaikki, jotka eivät omaa ollenkaan kokemusta kyseisestä tanssilajista.

Tunneille saa tietenkin osallistua, vaikka olisi tanssitaustaa esim. jostain toisesta lajista tai vähäistä kokemusta/ pidempää taukoa. Myös uusi laji on aina hyvä aloittaa alkeista, jotta hallitsee perusteet ja saa hyvän pohjan edetä.

Pyrimme järjestämään perustuntejen ohelle lyhyitä alkeiskursseja, joiden jälkeen voi jatkaa esim. avoimen ja alkeis- tai jatkotason tunneille!

 

Jatko / After beginner

 

Jatkotason tunneilla oletetaan tanssijan hallitsevan jo perusteita ja omaavan taustaa ainakin jostain tanssilajista. Jatkotason tunneille saa osallistua /edetä oman arvioinnin mukaan! Mikäli olet tanssinut kauan sitten, tai omaat vahvan taustan jostakin toisesta lajista voi myös suoraan jatkotasolta aloittaminen soveltua sinulle.

 

Keskitaso / Intermediate

 

Keskitason tunneilla oletetaan jo pidempää taustaa tanssin parissa, mutta mikäli sinulla on vahva tausta jostakin toisesta tanssilajista voi keskitaso soveltua suoraan sinulle. Keskitason tunneilla oletetaan perustekniikan olevan tuttua ja haastavampienkin liikkeiden olevan suoritettavissa ennen kaikkea turvallisesti. Keskitason tunneilla on varmasti jo haastetta kokeneemmallekkin tanssijalle, mutta myös vielä vähemmän tanssineet pärjäävät tunneilla. Tunneilla liikkeitä käydään siis jo selkeästi nopeampaan tahtiin läpi ja koreografiat sisältävät haastavampia elementtejä. Myös esiintymisharjoitukset ovat jo edistyneitä verraten alkeis- ja jatkotasoon.

 

Edistyneet / Advanced

 

Edistyneiden tunneilla oletetaan pitkää kokemusta tanssista, vahvaa kehontuntemusta, kokemusta ja rohkeutta haastaa ja heittäytyä. Tunneilla tulee varautua teknisesti ja fyysisesti haastavaan liikemateriaaliin. Tämän tunnin opetuksen tempo on tunnista riippuen muita tasoja nopeampaa ja sarjat mahdollisesti pidempiä. Tunneilla pyritään korostamaan myös tulkintaa ja haastetaan myös erilaisten teemojen avulla. Tanssin perustekniikka on edistyneen tason oppilailla jo hyvin hallussa ja tunneilla voidaan olettaa tanssijan harjoittelevan myös muilla tunneilla tekniikan tueksi. Edistyneillä tunneilla käyminen ei poissulje esim keskitason, tai avoimen tason tunteja!

 

Ammattilaiset / Pros

 

Ammattilaisille suunnatut tunnit. Tunneille saa osallistua esittävän taiteen alojen ammattiin valmistuneet ja ammattiopiskelijat. Luvan kanssa tunneille voi osallistua myös edistyneen tason ja kilparyhmien tanssijat.

 

Kilpa- ja intensiiviryhmät

 

Kisaryhmät ovat suunnattu keski- ja edistyneen tason motivoituneille tanssijoille. Ryhmiin on haut 1-2 kertaa vuodessa ja näistä voit lukea enemmän sivulta: kilpa- ja intensiiviryhmät

 

Lämpimästi tervetuloa kokeilemaan tunteja ja löytämään itsellesi sopivan tasoinen, mielekäs tunti!

 

 

 

Ammattitaitoista tanssinopetusta Turussa!
Tanssitunnit lapsille, nuorille ja aikuisille.
#tanssiturku